FOR ARCH
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany
Soutěž
GRAND PRIX - FOR ARCH 2024

Fotovoltaika: Kdy se vyplatí a jakou lze získat dotaci? Poradí v září veletrh FOR ARCH


Loni začala další etapa programu Nová zelená úsporám a od té předchozí se významně liší. Zatímco v předchozím období dominovalo mezi podporovanými opatřeními zateplení budov, aktuálně se jednoznačně nejvyšší oblibě těší příspěvek na domácí fotovoltaické systémy. Jak uvádí Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR), počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku přijatých od počátku roku již překonal čísla za celý loňský rok – od začátku nové etapy jich bylo podáno více než dvacet tisíc. Žadatelé se mohou rozhodnout, zda využijí fotovoltaiku pouze k ohřevu vody, nebo zda vybudují komplexnější systém, který bude zásobovat jejich dům čistou energií ze slunečního záření.

Fotovoltaický systém s sebou přináší mnoho výhod: šetří výdaje za energie (jednotky až desítky tisíc korun ročně), umožňuje do určité míry energetickou soběstačnost domácnosti a ochrání majitele také v případě nečekaného blackoutu. V neposlední řadě je ekologickým zdrojem energie a nezatěžuje přírodní prostředí. Naproti výhodám stojí také nevýhody, jimiž jsou především klimatické podmínky v některých částech republiky, vysoké ceny za akumulátory a také případně nevhodně zastíněné domy. Obecně platí, že nejvhodnější lokalitou je jižní Morava vzhledem k vyššímu počtu slunečných dnů, nejméně vhodným regionem jsou pak severní Čechy. Vše ale záleží na konkrétním umístění domu a také např. na sklonu a orientaci střechy.

Protože je energetická udržitelnost podporována z vládního programu Nová zelená úsporám, náklady na fotovoltaickou elektrárnu pomáhá financovat stát z Národního plánu obnovy. „Nová zelená úsporám je dostupná téměř pro každého. Domácnosti díky ní šetří jak budoucí výdaje za energii a pitnou vodu, tak i náklady na vstupní investici,“ říká Petr Valdman, ředitel SFŽP ČR.

Rady i technologie poskytne FOR ARCH

Jak si vybrat tu nejvhodnější variantu pro své bydlení nebo jak získat podrobné informace o možnostech dotací pro budování fotovoltaické elektrárny? Nejvíce odborníků i prodejců fotovoltaických systémů na jednom místě se sejde v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH již v září v Letňanech. „Kromě využití bezplatného poradenství se mohou návštěvníci osobně seznámit s technologickými možnostmi a trendy nejen v oblasti úspory energií. Již 33. ročník se bude orientovat také na zabezpečení a chytré domácnosti. Nebudou chybět vystavovatelé ze sekcí stavebních prvků a materiálů, vytápění, dřevostaveb nebo oboru bazény a sauny & spa,“ řekla ředitelka veletrhu Kateřina Maštalířová. Podrobnosti najdete na www.forarch.cz.






Více
  Dřevostavby a bydlení
Dřevostavby a bydlení Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná ne Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postav Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji Jaká je reálná cena dřevostavby?
Závěrečná zpráva 2023

Facebook
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje