Všude přítomné plasty se rozšířily zejména v souvislosti s druhou světovou válkou a bezprostředně po ní způsobily revoluci v náhradě přírodních materiálů. Sice jsme tak dosáhli dříve nepředstavitelných možností, ale jejich současná exponenciální výroba a spotřeba, a s nimi spojená úroveň znečištění životního prostředí a jejich potencionální zdravotní rizika, vyžadují nalezení řešení směřující k jejich omezení a náhradě.
Akce se dále zaměří na prevenci vzniku odpadů z pohledu místních samospráv v kontextu s omezením skládkování v roce 2024, a pozornost bude věnována také příkladům správné praxe a potravinovému odpadu.
PROGRAM:
9.00 – 12.00 | „Potravinový odpad“
9.00 |
Zahájení konference a úvodní slovo k potravinovému odpadu Vladimír Študent, CEMC; Pavel Mikoška, AHOLD Czech Republic, a.s. Kateřina Konečná, europoslankyně |
9.10 |
Plýtvání potravinami v ČR z pohledu Ministerstva zemědělství. |
9.25 |
Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích – rok poté |
9.40 |
Potravinové odpady zdrojem Katarina Kajánková, SUEZ Využití zdrojů a. s. |
9.55 |
Minimalizace odpadu při distribuci potravin na straně prodejce a dodavatelů |
10.10 |
Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování – projekt RedPot |
10.20 |
Diskuse a dotazy účastníků |
10.35 |
Přestávka (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích) |
11.05 |
První Food Box v ČR |
11.20 |
Cesta k zero waste prostřednictvím bezobalového obchodu |
11.35 |
Pražská cirkulární kavárna - pilotní projekt INCIEN a Prahy 7 |
11.50 |
Hungry Slovak |
12.05 |
MIWA – technologie pro minimalizaci jednorázových obalů v dodavtelském řetězci a maloobchodě Hynek Balík, MIWA |
12.20 |
Diskuse a dotazy účastníků |
12.30 |
Ukončení konference a volná prohlídka výstavy For Arch |