FOR ARCH
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany
Soutěž
GRAND PRIX - FOR ARCH 2024

Řízené větrání a tepelná čerpadla jsou v kurzu, to NEJ z oboru ukáže FOR ARCH 2018


Řízené větrání a tepelná čerpadla jsou v kurzu, to NEJ z oboru ukáže FOR ARCH 2018

Snižování nákladů na vytápění, tedy za teplo, nesouvisí jen se zateplením domů, ale i s moderní technikou, která umožňuje rekuperaci nebo dokonce regeneraci tepelné energie – řízené větrání a tepelná čerpadla se těší stále většímu zájmu. Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH 2018 představí to nejlepší nejen z této oblasti. Nejnovější trendy z oboru stavebnictví a odborníci v nabitém doprovodném programu se představí ve dnech 18. až 22. září na výstavišti PVA EXPO PRAHA.

 

Rekuperace nebo regenerace tepelné energie? Tyto pojmy znamenají, že do domu je vrácena část tepla, které by jinak bylo odvedeno při větrání, nebo že teplo odváděné z domu či nacházející se v jeho okolí (v zemi, vzduchu, vodě) je zásluhou tepelných čerpadel využitelné (zvýšením teploty nosiče tepla) a také využito.

Větrání a rekuperace

Zajištění pohody vnitřního prostředí úzce souvisí s dostatečným větráním, které je energeticky co nejméně náročné. „S dodatečnou instalací decentrálních větracích jednotek v bytech mají výborné zkušenosti zákazníci, když chtějí větrání řešit bez velkých stavebních úprav. Náklady na výrobky jsou přibližně stejné s jednou centrální větrací jednotkou, ale podstatně nižší jsou náklady na stavební úpravy a instalaci,“ potvrzuje nový trend Ing. Jiří Štekr, jednatel společnosti Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

 

V médiích se diskutovalo o tématu případného zvýšení pořizovací ceny bytu kvůli uplatnění rekuperace tepla při větrání. Zehnder uvádí, že v ČR se větrací jednotky bez rekuperace prakticky nepoužívají. Takový systém by mohl být o 30 až 40 % levnější, ale za cenu snížení komfortu přiváděním nepředehřátého vzduchu do místností nebo se zvýšenou potřebou tepla na dohřívání. Povinnost standardu budov s téměř nulovou potřebou energie NZEB se vztahuje i na rodinné domy od roku 2020 a k jeho dosažení moderně řešené větrání pomáhá.

Více informací najdete v tiskové zprávě.






Více
  Dřevostavby a bydlení
Dřevostavby a bydlení Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná ne Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postav Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji Jaká je reálná cena dřevostavby?
Závěrečná zpráva 2023

Facebook
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje