FOR ARCH
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany
Soutěž
GRAND PRIX - FOR ARCH 2024

České stavebnictví se opět vrací k růstu, významnou podporou je pro něj také mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH


České stavebnictví se opět vrací k růstu, významnou podporou je pro něj také mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH

Výkon českého stavebnictví se po nepříznivém roce 2016 vrátí v následujících dvou letech k mírnému růstu. Predikce stavebních společností jsou však spíše opatrné. Podle jejich odhadů by v roce 2017 mělo dojít k meziročnímu navýšení stavební produkce v průměru o 2,7 procenta, přičemž na kladném vývoji se shodly téměř tři čtvrtiny ředitelů a zástupců stavebních firem. Pesimističtější jsou ve výhledech na letošní rok především firmy zaměřené na inženýrské stavby a velké stavební společnosti. Dařit by se naopak mělo společnostem zaměřeným na pozemní výstavbu a malým a středním firmám. Kromě stavebních společností jsou ale do budoucna optimisticky naladěni i lidé plánující rekonstrukce a stavby svépomocí. V dlouhodobém horizontu by měl růst českého stavebnictví pokračovat dál v mírnějším tempu na úrovni 1,5 procenta.

 

Tyto predikce podporuje i aktuální vývoj v oblasti veřejných stavebních zakázek, kdy po roce s vysokým počtem zahájených výběrových řízení bylo v prvním měsíci letošního roku konkrétním stavebním firmám veřejnými investory zadáno 245 zakázek v celkové hodnotě 9,95 miliardy korun. To v meziročním srovnání představuje desetinový nárůst počtu a zároveň razantní, více než dvojnásobný nárůst objemu. Načrtnutý vývoj potvrzuje i fakt, že více než třetina stavebních firem (35 procent) má v současné době více práce než ve srovnatelném období roku 2016 a nasmlouvány mají zakázky na půl roku dopředu. Průměrné vytížení kapacit stavebních firem se přitom v průměru pohybuje na hladině 80 procent.

 

Významným způsobem pomáhá růstu stavebnictví a stavebním firmám bezmála tři desítky let také mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH, který je největší svého druhu v České republice a poskytuje vystavovatelům, stavebním odborníkům i laickým návštěvníkům jedinečnou možnost být v kontaktu s nejnovějšími oborovými trendy, které velmi často významně ovlivňují budoucí vývoj. Veletrh FOR ARCH navíc není jen několikadenní akcí, ale projektem s celoroční působností, podporující stavebnictví jako celek se všemi jeho jednotlivými obory. Děje se tak skrze řadu dílčích projektů, mezi kterými jsou například soutěžní přehlídky řemesel či soutěže architektů. Není proto divu, že si veletrh vede rekordně dobře také i v tomto roce, kdy již v prvních měsících zaregistroval o 30 procent více přihlášených vystavovatelů než v roce minulém.

 

Letošní 28. ročník FOR ARCH představí nově Technologické fórum, jehož cílovou skupinu tvoří české projektové a architektonické společnosti a studia společně s investory. Budou zde moci načerpat odborné a praktické informace o aktuálních trendech ve stavebnictví a o nejnovějších technologiích a produktech nabízených na českém i světovém trhu. Jedním z významných témat bude například přehled dotačních titulů, které mohou města a obce čerpat pro zlepšení infrastruktury, služeb a pro energetické úspory. Veletrh již navíc nebude rozdělen na několik souběžných veletrhů, ale dojde naopak k jeho spojení do jednoho celku pod značku FOR ARCH. Zároveň se mohou návštěvníci těšit na nový obor zaměřený na aktuální trendy a technologie v oblasti zabezpečovací techniky, systémů ochrany budov, bezpečnostních služeb a kybernetické ochrany.






Více
  Dřevostavby a bydlení
Dřevostavby a bydlení Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná ne Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postav Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji Jaká je reálná cena dřevostavby?
Závěrečná zpráva 2023

Facebook
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje